Houtpellets oplichterij : trap er niet in!

Vanwege de hoge prijsstijgingen van gas en elektriciteit, kiezen veel consumenten ervoor om zich te verwarmen met pelletkachels.

Deze toenemende vraag aan pellets is niet ontgaan aan professionele oplichters en ze zijn van plan om misbruik te maken van deze situatie ! Het resultaat: pellet-oplichterij verspreidt zich op het internet.

Frauduleuze verkopers ontwerpen commerciële websites die vaak goed vindbaar zijn via zoekmachines en die maar al te echt uitzien met foto's van pellets, beschrijvingen, contactgegevens,..

De consument die op dergelijke website pellets koopt tegen zeer aantrekkelijke prijzen, zal zijn bestelling nooit ontvangen en de verrichte betaling zal verloren gaan.  

Houtpellets oplichterij : trap er niet in!

Enkele tips om deze oplichterij te vermijden

1) Wees op uw hoede voor aanbiedingen die te verleidelijk zijn

Pellets zijn een bijproduct van de houtverwerkende industrie, en ontkomen niet aan de inflatie met als gevolg aanzienlijke prijsstijgingen.

Als u houtpellets vindt voor een prijs die te mooi is om waar te zijn, is er waarschijnlijk iets mis!

2) Controleer het bestaan van het bedrijf alvorens te bestellen

Bij sommige van de meer gesofisticeerde oplichtingspraktijken zijn de weergegeven contactgegevens en juridische informatie een kopie van een bestaande handelaar.

Echter bevatten de meeste frauduleuze sites een vals adres en telefoonnummer. Er zijn verschillende manieren om deze informatie te controleren.

Bel het telefoonnummer op of zoek hem op in een bedrijvengids zoals bv. de gouden gids: als het telefoonnummer niet bestaat, gaat het om een nepbedrijf.

Controleer ook het adres met Google Maps en activeer de Street View-functie: vindt u geen gebouw of geen vermelding van een commerciële winkel of bedrijf? Dat is geen goed teken!

3) Kies voor bekende verkopers

Wanneer u uw pellets online bestelt, kies dan handelaars met wie u gewend bent te werken of die goed bekend zijn.

Wij raden u overigens onze webshop aan.

4) De betalingswijze

Frauduleuze sites zullen enkel betaalmethoden aanbieden waarmee uw transactie niet getraceerd of geannuleerd kan worden, zoals geldoverschrijving of betalingen via postwissel.

U zult uw bestelling niet kunnen betalen met een creditcard of andere beveiligde online betaalmethoden. Dit is een hint dat u moet oppassen.

5) Raadpleeg het "Signal Arnaques" platform

De website signal-arnaques.com is een portaal waar internetgebruikers elkaar kunnen beschermen tegen internetzwendel.

Het is een eenvoudige, snelle en effectieve manier om gratis online oplichterij te controleren of te melden.

Voer in de betrouwbaarheidsanalysetool het e-mailadres of de website van de pellethandelaar in en klik op de knop "analyseren".

U krijgt een rapport te zien waarin staat of de site betrouwbaar is, of het e-mailadres frauduleus is en andere interessante informatie zoals negatieve beoordelingen die zijn gedetecteerd, de datum waarop de domeinnaam gecreëerd is, het land van de eigenaar enz.

Wat moet u doen als u het slachtoffer bent van oplichterij?

Indien u betaald heeft met een kredietkaart of een beveiligde betaaldienst zoals PayPal:

U kunt de betaling betwisten bij de uitgever van uw creditcard of van de betaaldienst. Onder bepaalde voorwaarden kan de uitgevende instelling uw geld terugbetalen.

Indien u betaald heeft per bankoverschrijving of postwissel:

Helaas is het onwaarschijnlijk dat u uw geld terugkrijgt.

Meld altijd uw voorval!

Het is belangrijk om het incident te melden aan de politie, de Federale Overheidsdienst Economie en op de website signal-arnaques.com.

Uw melding zal helpen om frauduleuze sites te identificeren en zodoende te voorkomen dat andere consumenten in de val lopen.

Enkele interessante links